Litterär FOMO

05.08.2018 kl. 16:43

Det finns ett japanskt uttryck (tsundoku) som betyder att man köper böcker men inte gör tid att läsa dem. Detta är exakt vad jag gör, jag älskar att köpa böcker, jag gillar att vara informerade, kanske man kan kalla det allmänbildad när det kommer till litteratur. Men jag läser inte de böcker jag köper. Jag skulle gärna vara den personen som slukar klassiker, från Stevenson till Dumas, Hugo till Fitzgerald. För att jag är en person som snappar upp information här och där, så är jag även kapabel att referera till dessa verk, som om jag skulle läst dem. Så med andra ord får jag en snålskjuts till en "status" som får mig att verka som jag skulle vara påläst. 

Jag har dock ingen aning om det där made sense. Men min poäng med detta inlägg är FOMO när det gäller litteratur. Alltså jag är rädd att jag missar någon stort när jag inte läser så mycket jag skulle vela, att jag missar en upplevelse. När människor berättar om att de slukade en bok eller att en bok slukade dem, så anser jag att det är någoting som jag missar med detta. Att kunna inleva sig i en bok utan att bli distraherad är någonting jag väntar på, jag väntar på stunden då jag får inspiration eller motivation att läsa. 

Desto mer jag spenderar tid på sociala medier, vilket är mycket, detso mer vill jag fortsätta med det. I och med detta så blir det mindre och mindre tid för att läsa. Det känns som om det är ett allt för stort steg att öppna en bok, att välja en bok och faktiskt läsa den. 

Detta "problem" är något som jag försöker jobba med, att återgå till att läsa mera, att reservera tid till att bara läsa. Digital detox i all ära.

Ronja Lemström
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Ronja, 23

Religionsvetenskap, ÅA

Åbo

Wannabe Nature Child

Disney in my heart

Ocean in my soul

Tattoos on my skin

A voice that can't sing, but is heard

Wolf, orca, thunderbird

Read this blog, 

maybe we'll meet in the fog

@rakentajantytar