Klimatgrubblande

08.04.2018 kl. 21:23

1. Har du känt klimatångest någon gång? I så fall när? Vad upplevde du? 

Ja, det har jag. Jag omringar mig med information angående klimatförändringen. Min kära far sade sedan jag var liten att människan är det värsta djuret på denna jord, vilket har lett till att jag har en sorts tankesätt som går i stil med "människan är inte värd denna jord", så samtidigt lider jag konstant av klimatångest som jag inte gör det. Mest lider jag nog av det när jag ser oskyldiga lida, alltså djuren. Mitt andra biämne är även hållbar utveckling (sustainability studies) så en hel dos kommer därifrån också. 

2. Då du tänker på din och världens framtid? Vad är du mest rädd för och varför? På den här frågan får du alternativ.

a) krig som berör Finland
b) klimatförändringens följder
c) kränkningar och våld i nära relationer
d) mobbning
e) likgiltighet inför dem som lider
f) något annat, vad?

Jag är mest rädd för klimatförändringens konsekvenser, för det är någonting som jag anser kommer att beröra alla och påverka på olika plan, som politik och andra samhälleliga konstruktioner. Krig som berör Finland, kränkningar och våld i nära relationer och mobbning är någonting som är circumstantial. För att vara egoistisk så är det även något som inte påverkar mig direkt. Jag kan fly, men jag kan inte fly klimatförändringen.  

3. Avfallsbergen växer och finländare kastar också bort mat som kan användas. I medeltal producerar finländare 472 kg avfall per år.  Vilket avfall tycker du är svårast att minska på?
Plast, för att det finns överallt. Även när man försöker undgå plastet så smyger det sig in. Det att det inte finns bra sätt att återvinna det heller hjälper inte saken. 

4. Att lära känna sig själv, vem jag är på riktigt, är en nyckel till att kunna känna hopp. En del får hopp av att gå ut i skogen, en annan av att gå på yoga och en tredje av att gå i kyrkan. Vad ger hopp åt dig?

Inspirerande människor, människor som står upp för sin ideologi och människor som följer sin passion och det leder till stora saker som exempelvis Kapten Paul Watson, Richard O'Barry och Walt Disney. 

5. Vad tänker du på när du hör om globala miljöproblem? Påverkar det dina val?
Okunskapen som existerar för att man inte orkar bry sig och det tankesättet att någon inte kommer att påverkas av klimatförändringen och därmed förstör vi istället naturen än att satsa på hållbar utvecklig så att generationerna efter oss kan existera. 

6. Vi uppmuntras att konsumera mycket. Hur gör du för att låta bli att köpa nya saker, vilka är dina bästa tips?
- Jag försöker att tänka på saken flera gånger och faktiskt visionera om jag behöver klädesplagget eller grejen. Jag har även märkt att det att jag ser på YouTube-videon får mig att konsumera mindre för att de provar ut sakerna och inte jag. 

- Jag försökter även hitta hållbarare alternativ till olika saker, allt från smink till hudvårdsprodukter och mat, självklart. Teknologin underlättar massor, jag är även en visuell människa så jag är ganska nöjd med att se på instagramflöde. 

- Att tänka igenom före man konsumerar är ju en nyckelterm, desto snabbare vi kommer underfund med detta, desto lättare blir det att icke konsumera lika mycket eller hållbarare i alla fall. 

Ronja Lemström
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

Ronja, 23

Religionsvetenskap, ÅA

Åbo

Wannabe Nature Child

Disney in my heart

Ocean in my soul

Tattoos on my skin

A voice that can't sing, but is heard

Wolf, orca, thunderbird

Read this blog, 

maybe we'll meet in the fog

@rakentajantytar