Höstlistan medan nedräkningen till september har börjat.

Vad är dina mål i höst?

 • Få mina kandidatkurser klara
 • Blogga mera
 • Vara mer organiserad
 • Reflektera ännu mera
 • Resa till Marocko

Vad ser du mest fram emot?

 • Den eventuella resan till Marocko
 • Få min kandidat
 • Bo i Åbo igen

Känner du dig klar med sommaren?

Ja, jag jobbar bara på sommaren, så jag är ganska klar med det. 

Hur såg din höst ut för ett år sedan?

Jag började med min kandidat och min hjärna sade nope. Det var så svårt att få någonting gjort. Jag säger inte att jag tappade livslusten, men glädjen nog. Det var många saker som hände på samma gång som hängde med under hela förra skolåret. Min hjärna var och är fortfarande under en konstant stress. 

Hur såg din höst ut för fem år sedan?

För fem år sedan, var jag 18 och jag blev abiturient. Livet var lätt trots skrivningarna. Jag harde roligt med mina vänner, vi hängde massor, festade och bara njöt av livet. 

Vad var bäst och sämst med sommaren?

Det bästa med sommaren är att det är en paus från akademiska livet, och det sämsta med sommaren är att det är en paus från det akademiska livet.

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?

Jag vill delta i evenemang som ordnas i Åbo, och vara mer akriv på kulturfronten i allmänhet. Annars så den där berömda Marocko resan. Sedan ska jag konsumera filmer, BlackKklansman lockar mest och den obligatoriska Mamma Mia 2. 

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?

Outfiten nedan

17.08.2018 kl. 10:21

Litterär FOMO

Det finns ett japanskt uttryck (tsundoku) som betyder att man köper böcker men inte gör tid att läsa dem. Detta är exakt vad jag gör, jag älskar att köpa böcker, jag gillar att vara informerade, kanske man kan kalla det allmänbildad när det kommer till litteratur. Men jag läser inte de böcker jag köper. Jag skulle gärna vara den personen som slukar klassiker, från Stevenson till Dumas, Hugo till Fitzgerald. För att jag är en person som snappar upp information här och där, så är jag även kapabel att referera till dessa verk, som om jag skulle läst dem. Så med andra ord får jag en snålskjuts till en "status" som får mig att verka som jag skulle vara påläst. 

Jag har dock ingen aning om det där made sense. Men min poäng med detta inlägg är FOMO när det gäller litteratur. Alltså jag är rädd att jag missar någon stort när jag inte läser så mycket jag skulle vela, att jag missar en upplevelse. När människor berättar om att de slukade en bok eller att en bok slukade dem, så anser jag att det är någoting som jag missar med detta. Att kunna inleva sig i en bok utan att bli distraherad är någonting jag väntar på, jag väntar på stunden då jag får inspiration eller motivation att läsa. 

Desto mer jag spenderar tid på sociala medier, vilket är mycket, detso mer vill jag fortsätta med det. I och med detta så blir det mindre och mindre tid för att läsa. Det känns som om det är ett allt för stort steg att öppna en bok, att välja en bok och faktiskt läsa den. 

Detta "problem" är något som jag försöker jobba med, att återgå till att läsa mera, att reservera tid till att bara läsa. Digital detox i all ära.

05.08.2018 kl. 16:43

Reflektion

Det finns så mycket jag vill blogga om men jag vet inte varför det känns som om jag inte har orken eller viljan att skriva. Kluvet bara värre. 

Jag kommer ihågnär jag ahr varit en aktiv bloggare, inte på denna blogg men på de som jag har haft förut, jag bloggade dagligen och ibland flera gånger om dagen. Jag saknar ivret inom mig. 

Senaste året har varit tufft, på flera olika plan. Studierna har inte gått som jag hade trott och optimistiskt planerat. Andra planer förändrades. Orken tog slut mitt i olika projekt. Kandidatavhandlingen blev lidande och jag är inte nöjd med den. 

Berg och dalbana, det beskriver mitt år. Ibland har jag varit på topp men ofta har jag varit nere, försvunnen bland yttre faktorer som ska existera  i mitt liv, eller som i alla fall inverkar på det. 

Jag hoppas att jag kommer att kunna förbättra det kommande året och att jag faktiskt infinner mig mer på topp än på bottnet. 

21.07.2018 kl. 15:52

Midsommaren 2018 - Otalampi

Det kommer en massa bilder från midsommaren, ni har blivit varnade. Jag tillbringade midsommaren, som jag hade ledig, hos min faster och hennes man i Otalampi. De har världens mysigaste stuga och den uppfyller den mest stereotypsika bilden av den finländska stugan. 

 

You better believe att jag har lekt fotograf och dokumentrat växter och landskap. På midsommarafton var det inte det bästa vädret, men mysighetsfaktorn blev skyhög istället. 

Jag och min syster, som kunde tyvärr inte vara med denna gång, hade aldrig en stuga när vi växte upp, men denna stuga är vår favorit och hela stället och dess atmosfär skapar en safe space. En plats var lugnet lägger sig och var vi kan glömma allt annat, all stress, alla måsten etc. 

Att vara omringad av naturen och bara få andas in lugnet och bara vara, guldvärt. 

Alla bilder som jag använder mig av är tagna med min telefon och de finns alla på min instagram @lemstromronja om du vill kika in för att kolla mer i realtid. 

På  tal om instagram, hur jag älskar denna app. Jag, och alla mina vänner vet att jag är helt in-love med denna app och att allting ska dokumenteras, även denna midsommar. 

Vi var på en liten promenad med mina föräldrar och så säg jag tågskenor, you bette believe att jag gick genom buskage för att få denna bild. Jag älskar tågskenor, tåg och allting relaterat. Jepp, jag har överromantiserat bilden av tåg sedan ajg var ett barn så let's not change that. 

Jag måste ju ta denna bild. Mina kära föräldrar som fortfarande härmar varandras kroppsspråk, en finne och en finlandssvensk. 

Jag måste erkänna att jag fotade många växtbilder för att jag hittade en ny egenskap på min telefon, som låter kameran fokusera på ett visst objekt och blurrar ut resten. 

Jag gillar inte Fresita, men en gång i året kan man ju fira med Fresita! Har ni smakat på blåbärsfresitan? Är nyfiken på vad det smakar. 

You can take the girl out of nature,

but you can't take the nature out of the girl

Halloo solnedgång, eller resten av det. Månen, färgerna, jag dör. Bilden är tagen vid midnatt, måste älska sommaren ibland. 

My weakness: reflektioner. Det är något magiskt med speglingar på vattenytan, speciellt när månen speglar sig. 

Lite mer naturelement, som jag älskar det. Mitt instagramflöde var fyllt med bilder och älskar det ännu mera. 

Sedan bevis på att jag var och simma. Jag vet att en del var o simma redan i maj, men nej, please, jag valde att vara och simma på den kalla midsommaren istället. 

05.07.2018 kl. 13:13

snabb uppdatering

Nu är det inte en uppdatering från Arken som kommer, men en uppdatering från Boktornet. Jag sitter och läser genom min kandidat och försöker redigera språket, som denna gång Nora har kommenterat. Jag måste nog säga att jag är otroligt tacksam för mina vänner, främst Nora och Jesper som båda har korrekturläst min kandidat. Nu finns det en chans att den går genom språkgranskningen när jag skickar in den. Planen är att jag lämnar in den nästa vecka. 

Jag har nu börjat sommarjobba, samma plats som förra sommaren och det går ju helt bra. Det känns bra att jobba med samma människor som jag gjorde förra året, syftar på de andra sommarjobbarna. Jag kunde aldrig förstå hur roligt det är att jobba med andra i samma situatione, asså de som är där under samma tiden som jag och inte har samma förkunskap som de som är utbildade. 

Under sommaren har jag som mål att slutföra två andra kurser och därmed underlätta höstens studiemängd. Hoppas verkligen att jag klarar av att göra detta. I teorin borde det inte vara ett problem eftersom jag har inte så mycket att göra på ön. 

Önskar även att jag kommer blogga mera under denna sommar än vad jag gjort under våren. Jag önskar att jag skulle dokumenterat mera och oftare. 

På senaste tiden, ungefär en vecka eller så, så har jag varit mycket inspirerad inför hösten och min nya bullet journal. Jag har sökt inspiration och det känns bra. Jag inser att i mitt fall är bullet journal ett verktyg som jag inte använt mig av tillräckligt. Så nu är jag ju taggad inför hösten och studierna igen. 

 

06.06.2018 kl. 12:29

Sommarlistan :)

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?

havet, ärter och solnedgångar

Kommer du jobba i sommar eller ha semester?

Jobba heltid samt studera, because why not?


Vad gör du helst en ledig kväll?

hänger i Åbo vid Auraån, ofc. Men om jag endast har en ledig kväll så blir det nog endast chill hemma på terassen. 


Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?

Grillmat och lösglass, my love


Vad är ditt favorit ställe att vara på under sommaren?

Sommarstäder som Åbo vid ån, Hangö, Raumo, Raseborg. Eller stranden.


Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

Chillhäng med Nora i Åbo eller sedan chill med kanske syrran eller någon. Chill is the key word.


Ett fint sommarminne?

Djupa diskussioner som man har långt in i natten för att man inte inser hur sent det är.


Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

Ni vet alla de där 60/70/80/90-tals hittarna som alltid kommer på mainstream radiostationerna, de kopplar jag med sommaren. 


Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?

 • möjligtvis besöka Själö, eller någon sommarstad
 • förhoppningsvis träffa Alicia och kanske Alexandra (det här med att vännerna bor på helt andra ställen än vad jag gör så måste man pricka in allting under sommarmånaderna...)
 • Åbohäng, plus att det är fullrenovering i min lägenhet så storstädning där efteråt
 • Hoppas på chillhäng med min syster
 • mina kurser :)

01.06.2018 kl. 14:05

Klimatgrubblande

1. Har du känt klimatångest någon gång? I så fall när? Vad upplevde du? 

Ja, det har jag. Jag omringar mig med information angående klimatförändringen. Min kära far sade sedan jag var liten att människan är det värsta djuret på denna jord, vilket har lett till att jag har en sorts tankesätt som går i stil med "människan är inte värd denna jord", så samtidigt lider jag konstant av klimatångest som jag inte gör det. Mest lider jag nog av det när jag ser oskyldiga lida, alltså djuren. Mitt andra biämne är även hållbar utveckling (sustainability studies) så en hel dos kommer därifrån också. 

2. Då du tänker på din och världens framtid? Vad är du mest rädd för och varför? På den här frågan får du alternativ.

a) krig som berör Finland
b) klimatförändringens följder
c) kränkningar och våld i nära relationer
d) mobbning
e) likgiltighet inför dem som lider
f) något annat, vad?

Jag är mest rädd för klimatförändringens konsekvenser, för det är någonting som jag anser kommer att beröra alla och påverka på olika plan, som politik och andra samhälleliga konstruktioner. Krig som berör Finland, kränkningar och våld i nära relationer och mobbning är någonting som är circumstantial. För att vara egoistisk så är det även något som inte påverkar mig direkt. Jag kan fly, men jag kan inte fly klimatförändringen.  

3. Avfallsbergen växer och finländare kastar också bort mat som kan användas. I medeltal producerar finländare 472 kg avfall per år.  Vilket avfall tycker du är svårast att minska på?
Plast, för att det finns överallt. Även när man försöker undgå plastet så smyger det sig in. Det att det inte finns bra sätt att återvinna det heller hjälper inte saken. 

4. Att lära känna sig själv, vem jag är på riktigt, är en nyckel till att kunna känna hopp. En del får hopp av att gå ut i skogen, en annan av att gå på yoga och en tredje av att gå i kyrkan. Vad ger hopp åt dig?

Inspirerande människor, människor som står upp för sin ideologi och människor som följer sin passion och det leder till stora saker som exempelvis Kapten Paul Watson, Richard O'Barry och Walt Disney. 

5. Vad tänker du på när du hör om globala miljöproblem? Påverkar det dina val?
Okunskapen som existerar för att man inte orkar bry sig och det tankesättet att någon inte kommer att påverkas av klimatförändringen och därmed förstör vi istället naturen än att satsa på hållbar utvecklig så att generationerna efter oss kan existera. 

6. Vi uppmuntras att konsumera mycket. Hur gör du för att låta bli att köpa nya saker, vilka är dina bästa tips?
- Jag försöker att tänka på saken flera gånger och faktiskt visionera om jag behöver klädesplagget eller grejen. Jag har även märkt att det att jag ser på YouTube-videon får mig att konsumera mindre för att de provar ut sakerna och inte jag. 

- Jag försökter även hitta hållbarare alternativ till olika saker, allt från smink till hudvårdsprodukter och mat, självklart. Teknologin underlättar massor, jag är även en visuell människa så jag är ganska nöjd med att se på instagramflöde. 

- Att tänka igenom före man konsumerar är ju en nyckelterm, desto snabbare vi kommer underfund med detta, desto lättare blir det att icke konsumera lika mycket eller hållbarare i alla fall. 

08.04.2018 kl. 21:23

uppdatering från Arken del 3

Sitter i Arken igen. Jag har så mycket att berätta men jag kommer att återkomma till en del grejer, som exempelvis min Barcelona resa och bilderna därifrån. Nu ska jag bara snabbt skriva om vad som har hänt sedan jag senast skrev. 

Jag har även lovat en bild på min senaste tatuering, så det ska jag även fixa. Måste ju skriva världens lista. Det är så lätt att glömma vad allt jag vill skriva om. Vill ju faktiskt fokusera mera på att uppdatera och dokumentera mitt liv helt enkelt. 

På senaste sidan är det mycket som jag har haft i mina tankar. I och för sig känns det som om hela detta stuideåt har inte varit något anant än att min hjärna har varit fylld med en massa tankar som "aldrig tar slut". Mycket grubblande och mycket "tänk om...". 

Jag skulle så gärna skriva ner mera saker, så att det skulle bli klarare för mig själv, men det känns fel, och jag vet inte om det är för att jag vill inte själv se min tankegång eller om jag inte orkar haska energi på det. 

Rutiner, prioriteringar och tidsplanering skulle verkligen vara någonting jag vill ha, skapa eller vad det nu heter.

Det finns så mycket jag vill göra, från riktigt små detaljer till större grejer som resor etc, men på någotsätt så fötrycker jag vilja att göra det och förtsätter att leva i en verklighet som jag anser att är meh. Det är ju verkligen inte ett mål, att leva ett meh liv.. Det känns som om jag haskar min potential och inte njuter till det fullaste. 

Jag ska försöka uppdatera oftare och skriva mera. För när jag själv läser tillbaka dessa inlägg så blir det endast en hög med mycket konstiga uppdateringar som är fylld med en massa information istället för att de skulle vara fyllda med ett varierande innehåll. 

Märks det annars att jag har suttit i arken i ungefär sju timmar och den enda jag har pratat med var min professor och det var endast några meningar så... 

Som sagt så återkommer jag med bilder och innehåll :D

04.04.2018 kl. 19:34

Barcelona tips?

Vet ni vad? Jo, jag är i Arken igen :D 

Jag vet inte varför det är så svårt att blogga hemifrån, men sitter man i Arken så är det helt okej. Nu har det varit nästan en vecka sen jag bloggade. Försöker jobba på att bygga upp en bättre takt. 

Det är Barcelona som gäller på söndagen, jag är så taggad. Speciellt nu när det är världen slisk-väder ute. Jag hoppas att det fortsätter regna så att isen smälter och att de bara trotoarerna kommer fram igen. Jag tror inte att jag berättade det här men förra veckan så slirade jag omkull när det hade kommit snö på isen och jag slog hela min korsrygg. Herregud vilket stöt. Men det gick helt bra att gå hem och nästa dag var det lite styvt, lördagen hur bra som helst, men söndagen var döden. 

Nu har jag då överlevt stöten så jag hoppas att det var det sista med ryggvärk för en lång tid framåt. 

Jag borde läsa på tent men jag ska släpa mig in till centrum såm snarast och fixa lite grejs, sedan blir det Coco med Nora (it's my birthday gift). Jag hade även den där smarta tanken att prova på liquid eyeliner idag för första gången. Har jag redan nämnt vädret... smart...

Men tillbaka till den där tenten. Asså jag hoppas att jag kommer igenom direkt, jag skulle inte kunna bry mig mindre om den där kursen.. den är så jobbig och svårt att relatera till att jag vill bara ha den igenom. Suck.. Mitt andra biämne är så mycket bättre och något jag förstår att jag kommer at tbehöva i framtiden. 

Jag väntar fortfarande på en bok som jag skulle behöva till kandin, så jag hoppas att den hinner komma före jag ska till Barcelona, så att jag kan släpa den med. 

Sitter som sagt i Arken, inne i studierummet och lyssnar på Walt Disney the Lion King the Legacy collection, love. Kan vi prata om den här live action lejonkungen som Disney ska göra. Asså jag vill understöda Disney, men de kan inte göra lejon med CGI. Detta är någonting som jag tänker understöda med att påpeka att har ni sett Djungelboken, den senaste live-action versionen? Herregud, både Shere Khan och Bagheera ser helt konstiga ut. Så jag är verkligen inte taggad för Lejonkungen, och det att Beyoncé ska vara Nala... Don't even go there... Det är i samma kategori som Will Smith ska ersätta Robin Williams som Anden i Aladdin.. Just nope... 

 

13.03.2018 kl. 15:34

Ronja, 23

Religionsvetenskap, ÅA

Åbo

Wannabe Nature Child

Disney in my heart

Ocean in my soul

Tattoos on my skin

A voice that can't sing, but is heard

Wolf, orca, thunderbird

Read this blog, 

maybe we'll meet in the fog