Veckolista

Listan lånad från Miilos inlägg

Vad ser du fram emot denna veckan? 

Jag har inbokat minst två cafébesök och sedan har vi styssebytare som jag får delta i eftersom jag har vikarierat en post. 

Ska du laga någon härlig mat den här veckan kanske? 

Ska verkligen försöka göra ordentlig mat hemma, det har varit mycket Arkens lunchbaguetter till middag den senaste veckan. 

Säg en grej du verkligen vill göra som du ska ta dig tid för den här veckan? 

Städa, rensa, omplantera och bara organisera.

Vad ska du göra i helgen? 

Stanna i Åbo, har varit varje veckoslut hem-hem, så det ska bli kul att stanna i Åbo och kanske hitta på något med peeps. 

Vad gjorde du igårkväll?

Kom från ön och sedan såg jag på Grace and Frankie, femte säsongen, rekommenderar!

Vad åt du till frukost idag?

En smoothie som innehöll blåbär, granatäppel, jordgubbar, mango, chia-frön, kokossojayoghurt, äppeljuice, banan och roasted ground flaxseed, loooove it!

Vilken tid på morgonen vaknar du? 

Mitt nyårslöfte var att jag skulle sova under nattimmarna och få ordentligt med sömn, vilket har fungerat hittills. Idag i och med att det är söndag så steg jag upp vid tio, så härligt. 

Vad ska du göra nu?

Ska snart möta upp några vänner och fara och äta sushi för första gången i mitt liv. Så bra söndag :)

igår kl. 11:27

BlacKkKlansman

Vi var för en vecka sedan och såg BlacKkKlansman. Länge hade jag velat se den, i och med att själva storyn: en mörkhyad man infaltrerar Ku Klux Klan, och sedan ville jag se Jasper Pääkkönen i en relativt stor roll i en amerikansk film. 

Handlingen är intressant och det är så viktigt att hur det politiska klimatet har sett ut under 60-70-talet och hur mörkhyad har fått kämpa för sina rättigheter, samtidigt som de ljushyad ville behålla "sina rättigheter och värderingar". 

Filmen tar upp hur viktigt en identitet är, både den som tillskrivs och den som man själv får skapa. Hur viktigt det är att kunna identifiera sig fritt och vilka konsekvenser som följer en person i och med att hen existerar. Detta syntes extremt bra när den ljushyade personen som ska infiltrera Ku Klux Klan fysiskt, när det är den mörkhyade som gör det genom telefon etc, så är han vit och det var ju inget problem före det kommer fram att han är född jude, vilket leder till att han ifrågasätter han egen identitet. 

Det värsta och bästa med denna film är att den kommenterar på det politiska klimatet som rådde då på 70-talet, men det enda som var gammalt eller icke-aktuellt var kläderna, allt annat gäller än idag, speciellt i Trumps USA, som de även kommenterar i slutet. 

En intressant observation var filmmusiken,herregud, den var så bra! Jag kunde inte ens förstå hur mycket det inverkade före jag var helt uttröttad efter en scene i och med att musiken intensifierade hela upplevelsen. Andades helt ut och bara konstaterade wow!

19.01.2019 kl. 10:57

Bohemian Rhapsody

Vad ska man säga om Bohemian Rhapsody? 

Ja, jag vet att jag är sent ute i detta inlägg, men jag såg Bohemian Rhapsody på nyårsdagen med Emma och inte kan jag ju säga att året skulle kunnat börjat bättre. 

Rami Malek som Freddie var en bra casting, men det var intressant i mina ögon att se Freddies utseende eftersom i mina ögon går Freddie i vit tse mer hippikank top och ljusa jeans, så att se mer hippie-kläder och därmed även få en inblick i bakgrundsstoryn och hur allting gick till. 

Den stereotypiska Freddie Mercury bilden. 

Musiken var ju strålande, men det visste man ju redan före filmen började spela. Som min vän sa så alla gillar Queen, och det kan man ju säga, kanske inte varenda en låt, men någon låt kan nog alla, vare sig det var Bohemian Rhapsody eller någon annan mindre känd låt. 

Den sista halv timmen i filmen var ett enda gråt, för vi var ju medvetna om hur det slutligen slutade, men är mycket glad över att de inte visade Freddies sista levnadsår, utan att filmen slutar i Live Aid-konserten. 

Om ni inte sett den ännu, så gå och se den, den är värd det!

18.01.2019 kl. 10:43

2018 year review

Stal listan från Sofia

Årets bästa mat:

Min födelsedagsfrukostbrunch som ordnades av Nora, about sju månader efteråt men värt väntan. Please, hon hade ordnat med mimosas och allting. Sedan Powau och Kembuz morgonmål har varit riktigt perfekta. Breakfastfood är helt enkelt det bästa. 

Årets bästa film:

Coco var bra, och de filmer som jag har pratat om mest var nog the Jungle Book liveaction och Netflix Mowgli, har tänkt skriva lite längre inlägg om dessa. Jag bingea även Zootopia ett x-antal gånger. Jag kommer inte ihåg vad för filmer som kommit ut detta år, men jag har hört bra om Bohemian Rhapsody och Aquaman, så de är väl näst på listan att ses. 

Årets fail:

Hela förra våren. 

Årets bästa helg:

Öh, jag vet inte, midsommarhelgen var bra. Mysigt, även fast det var kallt och stormigt, men  mysigt. 

Årets bästa bok:

Alkemisten av Paulo Coelho och Rudyard Kiplings Djungenboken, och Veitola av Maria Veitola.

Årets mest lästa blogginlägg:

Jag har bloggar så dåligt att det skulle vara ett mirakel om något inlägg skulle vara läsbart.

Årets favorit produkt:

Kan jag svara mina tatueringar? 

Årets favorit låt:

Will You Be There av Michael Jackson, Fall on me av Andrea och Matteo Bocelli, Perfect Symphony av Ed Sheeran och Andrea Bocelli, Let it Rain av Luciano Pavarotti och Jon Bon Jovi, En annan sorts mor av Julia Frej, och Walls av Bon Jovi. 

Årets lärdom:

Organisera och förberedd mera, det lönar sig och då går du inte under. 

Jag behöver inte vänta på någon för att leva mitt liv, jag klarar av allting på egenhand.

Årets resmål:

Barcelona och Marrakech. Barcelona var så behövligt då när jag var dit och det var så roligt att inte behöva anstränga sig hela tiden. Marrakech var min första ordentliga resa utanför Europa och jag gjorde resan ensam, vilket gjorde det till en ännu större grej och en erfarenhet som jag är så tacksam över att jag hade och så glad över att jag gjorde den. 

Årets personliga win:

Att jag har lärt mig känna många människor, på en djupare level, vilket gör att jag blir mer social som är en win för mig själv. 

Och jag har påbörjat min sleeve, och den är i färg. 

2019 ska bli:

- Organiserad

- Roligt

- Mera tatueringar

- Mera resor

- Mer positiv

- Mer oförglömlig

30.12.2018 kl. 10:12

07.55 28.12.2018

God morgon, 

jag sitter vid köksbordet hemma hos mina föräldrar och njuter av den tystnaden och mörknet som existerar på landsbygden. Åt just morgonmål framför någon slumpmässig bullet journal-video, det är så tillfredsställande att se hur organiserade människor är (eller det är den uppfattningen som de ger i alla fall). Jag har sådan iver att börja på en ny och planera och planera lite till, tyvärr har jag min utrustning i Åbo och på riktigt borde jag fortsätta med min slutessä till en kurs. 

Det nya året står snart utanför dörren och det finns så mycket som händer, även fast jag har endast några saker planerade, men jag är så taggadinför nästa år. Redan denna höst, även fast jag hade mycket att göra med mina kurser, så var det ett lugn som lade sig i min själ och kropp och även när det blev som stressigast ville jag aldrig bara bryta ner och gråta, vilket var nästan en verklighet förra året i ochmed att min kandidatavhandlings skrivningsprocess var allt annat än vad jag hade önskat mig. Men nu under hösten så har det inte varit lika hemskt, lika stressigt, lika desperat, och det finns olika faktorer  som har påverkat detta och det är jag tacksam för. 

Jag ska försöka blogga i alla fall en gång till under detta år, mer som en recap, men jag kommer nog att återkomma till min resa till Marrakech, men jag vill ha lite mer struktur och mer information i mina inlägg än bara reflektioner och bilder. 

28.12.2018 kl. 07:55

En snabb hälsning från Marrakech

Hejs svejs!

Sitter på sängen i mitt rum i riaden (enda stället var wifin fungerar utmärkt) och tänkte att jag kan ju skriva lite hit. 

Så om ni inte visste så jag reste ensam till Marrakech, Marocko och det har varit mycket intressant. Detta har varit min andra dag här, kom på onsdagen men anlände på kvällen så for typ bara och sova. 

Men igår har jag varit och trasslat inne i Medinan och varit med om att ofrivilligt bli hennatatuerad av en kvinna och annars bara fått en massa nya intryck. 

Idag har jag lekt ordentlig turist och till och med vloggat, så det kommer att dyka upp en vlogg i något skede, kanske inom ett par veckor på grund av deadlines och jag är ännu i Marrakech till onsdagen. 

Imorgon är det meningen att jag ska fara och se vattenfall, vi ska se hur detta går till. 

Kommer att skriva mer utförliga inlägg om Marrakech och om att resa ensam, men måste uppleva hela erfarenheten först, right?

Om ni vill följa med min resa i Marocko så hittar ni min reseinstagram (yes, I went there) @ronja.loves.to.travel på instagram :) 

16.11.2018 kl. 22:17

Studera på café del 2

Sitter på Espresso House 2, den inne i Hansa, dock rekommenderar jag den på Universitetsgatan, den är lugnare, så att man kan bara sitta och lyssna på café musiken som på EH är ganska högljudd. 

Igår så hade vi vampyrfilmkväll med Emma och Agnes. Det var inte ens så att vi gjorde det frivilligt utan det var så att vi går alla en kurs var vi ska jämföra Nosferatu (1922) med Interview with the Vampira (1994). Det var så mycket bättre att vi såg dem tillsammans så kunde vi diskutera handlingen, symbolik etc. Och let's be real, vem orkar se på en stumfilm på egenhand när man skulle kunna se den tillsammans med sina vänner. 

Nu sitter jag då på cafét och skriver min andra hemtent, eller rättare sagt andra delen av min hemtent. Det känns inte omöjligt att lämna in denna före klockan 17 idag, så det är mycket positivt för jag måste börja samla in material till en essäs disposition. 

 

30.10.2018 kl. 11:39

Måndags inlägg

Jag kommer inte ens ihåg första gången jag såg någon i tv:n som satt på ett café och studerade, men så länge jag kommer ihåg har det varit en dröm eller en erfarenhet jag velat göra. Det här med små drömmar, det finns något tillfredsställande med att uppnå dessa vardagliga saker. 

Sitter för tillfället på Espresso House, det fanns inte så många att välja mellan i och med att jag var i farten redan vid nio och största delen av caféerna öppnar först tio. Orsaken varför ajg var tididgt ute var helt enkelt på grund av att elektrikerna springer ut och in hela denna vecka och jag vet inte när de tänkt komma in till min lägnehet. Jag klarar inte av att vara där när sådana kommer in. Här förra veckan när de kom och laga balkongen så hörde jag hur de gick in hos grannen och sprang ut så att jag inte behövde möta dem. 

Det var ett sidospår. Men det här att studera på café, det är ju brilliant. Njuter liksom av musiken och känner mig produktiv och till och med producerar text. Det är mer än vad jag trodde. Detta måste nog tas om. 

Så min måndag  har börjat bra i alla fall och förhoppningsvis håller den i sig. 

 

Det var mysigt att gå imorse. Det var kyligt, friskt och hur vackert var det inte? 

29.10.2018 kl. 10:42

Söndags inlägg

November knackar på dörren och vad betyder det?

Jag ska till Marrakech i mitten av november, jag har taggat denna resa sedan minst ett halv år tillbaka, dock bokade jag inte resan före i september. En vecka i Marrakech, det kommer att bli bra. För mig är Marocko tusen och en natt, äkta Aladdin. En värld som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva och nu är jag på väg dit. 

Marrakech blir även en bra motvikt för det kalla som kryper in, det är dags att plocka fram filten så att jag inte fryser ihjäl under natten. Oktober har varit helt underbar höstmånad, skulle inte kunna drömt om en bättre. Kommer ihåg då under Ekenäs höstmarknad att det brukar vara kallt eller i alla fall kyligt men i år så var det jobbigt att ha på sig en läderrock.

Var igårr med Sasse och se på A star is born, och även fast jag var semi-medveten om att det är en sorglig film så var jag inte beredd på resultatet. Herregud. Jag rekommenderar filmen, men som sagt packa näsdukar!

Hängde med Sasse runt centrum, det var kaffe och bio, och "middag" och små shopping på H6M Home, dock var det gåvor jag köpte. Sedan gick jag hem och det var så härligt att "vandra" genom Åbo och bara njuta av hur kyligt det var medan jag gjorde en mental note att jag måste söka fram min halsduk och det kändes helt bra, alltså nuet. 

Jag överväger att även göra en nu bullet journal endast för kommande månaderna (alltså i ett häfte) för att det känns som om hela bullet journalen är för packad av information och inte tillräckligt tydlig, vilket jag behöver för att jag kommer att jonglera många olika kurser, uppgifter, deadlines och annan information plus fritid. 

Men förtillfället känns det inte överväldigande (är detta en okej översättning av overwhelming, jag sökte upp översättningen once men har i alla fall en gång fått kritik över användningen av ordet?) vilket är bra, det bara känns som om jag måste vara extra organiserad och faktiskt göra det lilla extra, så att jag kan göra alla mina planer som lovat. Samtidigt måste jag ändå komma ihåg att jag är "bara" människa och att jag borde även ta hand om mig själv, för annars kan allting sluta dåligt. 

28.10.2018 kl. 13:31

throwback thursday

25.10.2018 kl. 20:25

Ronja, 23

Religionsvetenskap, ÅA

Åbo

Wannabe Nature Child

Disney in my heart

Ocean in my soul

Tattoos on my skin

A voice that can't sing, but is heard

Wolf, orca, thunderbird

Read this blog, 

maybe we'll meet in the fog

@rakentajantytar